Metody oczyszczania twarzy

Oczyszczanie twarzy wykonuje się u osób w każdym wieku. Ważne, by dopasować technikę pielęgnacji i użyte kosmetyki do potrzeb skóry, jej stanu i rodzaju cery. W artykule opisujemy wybrane z metod, jakie stosuje się podczas tego typu zabiegów.

Po co wykonuje się zabiegi oczyszczania twarzy?

Głównym celem zabiegów oczyszczania twarzy jest nawilżenie i przywrócenie skórze blasku. Czynniki, takie jak zanieczyszczenie powietrza, nieprawidłowe nawyki żywieniowe, stres czy zbyt mała ilość snu, przyczyniają się do pogorszenia stanu skóry. Gromadzące się w organizmie toksyny prowadzą bowiem do jej przedwczesnego starzenia się, utraty jędrności i pojawiania się zmarszczek.

Oczyszczanie twarzy stosuje się w przypadku cery potrzebującej rewitalizacji oraz u osób zmagających się z trądzikiem czy zmianami naczyniowymi. Doboru metody oczyszczania twarzy dokonuje się po diagnozie skóry, określeniu jej potrzeb i zapoznaniu się z oczekiwaniami konkretnego klienta.

Popularne zabiegi oczyszczające

Jednym z podstawowych zabiegów oczyszczania twarzy jest złuszczanie – stosuje się je w przypadku skóry zanieczyszczonej, zmęczonej, tłustej czy trądzikowej. Pozwala usunąć martwe komórki naskórka, odblokować pory i ujścia gruczołów łojowych, pozbyć się zaskórników i przebarwień, wygładzić blizny, a także pobudza proces wytwarzania nowych komórek.

Kolejna często wybierana metoda to wodorowe oczyszczanie twarzy. W naszym gabinecie wykonujemy je przy użyciu urządzenia Aquasure H2 i takich preparatów, jak witamina C, kwas mlekowy AHA 13%, kwas salicylowy BHA 0,3% oraz aloes. Efekt możliwy do uzyskania dzięki temu zabiegowi to przede wszystkim eliminacja wodnych rodników, wygładzenie i głębokie nawilżenie skóry, redukcja przebarwień, poprawa napięcia skóry i zwiększenie jej elastyczności.