Wykorzystanie henny pudrowej w stylizacji brwi

Stylizacja brwi jest ważnym elementem dbania o urodę, pozwalającym na podkreślenie oprawy oczu i poprawę symetrii twarzy. Codzienne rozczesywanie włosków, nakładanie wosku i kolorowych kosmetyków może być jednak uciążliwe. Alternatywą dla makijażu jest henna pudrowa, która pozwoli nie tylko na wystylizowanie włosków, ale również skorygowanie kształtu brwi czy zamaskowanie ubytków.

Czym jest henna pudrowa?

Pudrowa henna to zabieg, który pozwala osiągnąć naturalny wygląd brwi, wzmocnić ich kolor i optycznie je zagęścić. Wykonuje się ją z wykorzystaniem barwników pochodzenia roślinnego, takich jak henna z liści lawsonii czy indygo, zawierających wiele składników odżywczych. Henna pudrowa, w odróżnieniu od swojego tradycyjnego odpowiednika umożliwia pokrycie pigmentem nie tylko włosków, ale również skóry pod nimi. Dzięki temu można uzyskać trwały i naturalny efekt farbowania brwi.

Jak wygląda zabieg z użyciem henny pudrowej?

Przed zabiegiem wykonuje się geometrię brwi, aby ustalić ich planowany kształt oraz zadbać o symetrię. Włoski i skórę pod nimi należy odtłuścić, co ułatwi wnikanie barwnika i zapewni trwałość farbowania. Po wniknięciu barwnika w skórę i włoski jego nadmiar usuwa się, a brwi reguluje, aby nadać im pożądany kształt. W naszym gabinecie w Gdyni zabieg henny pudrowej trwa około pół godziny, a jego efekty utrzymują się na skórze przez około 2-3 tygodnie, a na włoskach do 6 tygodni.

Korzyści wynikające z zastosowania henny pudrowej

Zalety stosowania henny pudrowej to długotrwały i naturalny efekt, a także brak konieczności codziennego makijażu brwi. Pigmenty dostępne są w różnych odcieniach, co pozwala na dopasowanie koloru do karnacji i koloru włosów. Henna pudrowa jest często wybierana przez osoby, które chcą skorygować kształt brwi czy optycznie zwiększyć gęstość włosków. Ważne jest, aby zabieg został wykonany przez doświadczoną kosmetyczkę, która dobierze odpowiedni kolor i intensywność barwnika.