Badanie postawy i analiza chodu

Przeprowadzamy badanie postawy oraz analizę chodu przy zastosowaniu specjalistycznych urządzeń. Wykonujemy testy funkcjonalne, badamy równowagę oraz dokonujemy analizy antropometrycznej stóp. Diagnostyka obejmuje m.in. analizę stabilności postawy ciała oraz obciążenia stóp. Przeprowadzamy także kontrolę prawidłowości chodu z podziałem na poszczególne jego fazy. Badania umożliwiają wykrycie asymetrii stóp oraz wszelkich deformacji, nawet tych niewidocznych gołym okiem. Specjaliści z naszego salonu w Gdyni ocenią także prawidłowość postawy.

Dlaczego warto wykonać badanie postawy i analizę chodu?

Badanie postawy i analiza chodu są szczególnie polecane osobom, których stopy narażone są na znaczne obciążenia. Powinni wykonywać je sportowcy, gdyż testy umożliwią wykrycie wad mogących przyczynić się do poważnych urazów. Z oferowanych przez nas badań mogą skorzystać także osoby starsze, u których często pojawiają się dolegliwości wpływające na zaburzenie chodu. Analizy warto wykonać także przy problemach z równowagą, dolegliwościach stawów, a także skłonności do nawracających modzeli i odcisków, gdyż mogą one świadczyć o ukrytych wadach stóp.

Wady postawy, a także nieprawidłowości w budowie lub pracy stóp mogą prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Należą do nich m.in. ograniczenie ruchomości stawów, przykurcze mięśni, zwyrodnienia czy urazy spowodowane nadmiernym obciążeniem kończyn. Przeprowadzane przez nas badania umożliwiają zapobieganie podobnym problemom, a także wykrycie pierwszych oznak poważnych schorzeń. Pozwalają także na wczesne ujawnienie wad postawy na etapie, kiedy mogą zostać bezinwazyjnie skorygowane.